Герб Украины Допомога ЗСУ ЗСУ
  • Доставка по Украине за 2 дня
  • Оплата после просмотра
  • Только люкс качество 1:1
В корзине нет товаров
Товары в корзине

Придбання та колекціонування: годинник Blancpain Fifty Fathoms

в список новостей

У сучасному світі механічні годинники від провідних брендів не тільки показують час, але й стають предметом колекціонування. Це ставить їх в один ряд із шедеврами мистецтва та коштовностями, які можуть забезпечити власнику додаткову вигоду. Пропонуємо розглянути це питання детальніше на прикладі популярної серії годинників Blancpain Fifty Fathoms.

Що таке Blancpain

Компанія Blancpain була заснована у 1735 році у муніципалітеті Вільре у Швейцарії. Тобто у 2035 році Blancpain виповниться 300 років і це ставить швейцарський бренд у один рядок з найстарішими у світі годинниковими мануфактурами з безперервною історією виробництва. Можливо, що Blancpain навіть найстарша серед них.

Що таке Blancpain Fifty Fathoms

Так називається модель годинника. Blancpain Fifty Fathoms вважають першим у світі сучасним годинником для дайверів. Саме Fifty Fathoms заклали основу для виробництва решти моделей дайверських годинників інших компаній.

Трохи історії

Появі годинників для дайверів передувала низка подій:

  • 1926 рік: швейцарський бренд Rolex розробив водостійкий корпус Oyster;
  • 1936-й: інший бренд Panerai доповнив його циферблатом, що світився, і випустив лінійку годинників з назвою
  • Radiomir;
  • 1948 рік: компанія Omega додала на корпус подвійне кільце ущільнювача для підвищення водостійкості механізму всередині корпусу і випустила першу модель легендарного годинника Seamaster.

Чоловічі годинники Blancpain
Чоловічі годинники Blancpain

Після Другої світової війни носити годинник на глибині почали не лише бойові водолази, а й прості дайвери. Легендарний дослідник океанів Жак Ів Кусто популяризував це нове захоплення. Більше того, він винайшов акваланг, який дозволяв людям продовжити час перебування на глибині. Щоб не втратити контроль над ситуацією та кількістю кисню в балонах, дайверам був потрібний спеціальний годинник.

Жан Жак Фіхтер, який очолював Blancpain в 1950-1980 роки, був завзятим ентузіастом дайвінгу і багато років виношував ідею про створення годинника, який ідеально задовольняє запити дайвера. Так з'явилися перші Blancpain Fifty Fathoms.

Їх відрізняли:

  • сталевий водонепроникний корпус діаметром 42 мм;
  • чорний циферблат з люмінесцентними цифрами для кращого читання на глибині;
  • автопідзавод;
  • заводна головка з подвійним ущільненням.

Дайвер міг занурюватися на глибину до 91,45 м. Сталевий корпус нового годинника зробили антимагнітним, щоб протистояти викривленням магнітних полів під водою. Безель забезпечили шкалою часу занурення. Він обертався тільки в одному напрямку, щоб виключити випадковий його поворот та спотворення вказівок на час занурення.  Популярності моделі сприяло те, що Жак Ів Кусто носив Fifty Fathoms на зап'ясті. Він був мега-популярним дослідником і годинник, відповідно теж.

Ренесанс часового мистецтва

Наприкінці 1980-х світ охопив бум кварцевих годинників (це моделі на батарейках) з електронним циферблатом. Виробники механічних моделей опинилися перед загрозою банкрутства і багато хто не зміг пережити 1990-ті. 1997-го Blancpain було продано консорціуму Swatch Group. Новий власник випустив оновлену модель годинника, але фурору серед покупців вона не справила. Тож через 10 років компанію перепродали. Найбільш відомі моделі Blancpain цього періоду увійшли до серії Trilogy Series.

Жіночий годинник Blancpain Saint Valentin
Жіночий годинник Blancpain Saint Valentin

50-річчя бренду

У 2003 році Blancpain випустила Fifty Fathoms, присвячені 50-річному ювілею компанії. Тираж випуску становив 150 екземплярів, які розділили на три серії, що розповсюджувалися в Америці, Європі, Азії. Тобто безпосередньо в Європі було продано 50 годинників із цієї серії.

Їхній циферблат повторював вінтажний дизайн корпусу першої моделі 1953 року випуску. Він був водонепроникним, як у 1997 році, і отримав новий доданий елемент – сапфірову вставку для безелю з дайверською шкалою. Модель розпродали менш ніж за тиждень і це дало зрозуміти генеральному директору компанії Марку Хайєку, що настала єра відродження механічних брендів. Але при цьому найвигідніше випускати колекційні лінійки замість масового серійного виробництва. Такі годинники швидко розпродаються (незалежно від ціни) і з роками не дешевшають, а дорожчають, оскільки колекціонування стає дедалі популярнішим.

Чому колекціонування годинників користується популярністю

Людям, які не контактують з колекціонуванням, може здатися, що це дивна хвороба, пов'язана з порушеннями психіки. Насправді кожен тип колекціонування потрібно розглядати окремо, щоб зрозуміти, наскільки явище збігається з першою думкою.

З одного боку, колекціонування годинників не має сенсу. Колекційні моделі дорогі та функціонально надмірні, тому що з’ясувати час можна і на смартфоні. Але це один із найбільш здорових видів колекціонування через багатогранність явища:

  1. Хобі. Одні люди колекціонують речі просто тому, що їм подобається.
  2. Прагнення знань. Годинник – це історія розвитку механіки у мініатюрі. Кожен елемент пройшов довгий шлях розвитку. Як тільки ви заглибитеся в історію створення будь-якої деталі, дізнаєтеся багато нового. Почнете відрізняти один годинник від інших. Навчитися розбиратися в механіці, розуміти та любити її особливо важливо, якщо в сім'ї підростають хлопчики. На жаль, на пострадянському просторі у 1990-х формувався тренд на спрощення знань та розвиток «творчої особистості». Тому в країні все ще виробляють цвяхи, але складних виробництв (зокрема вартових) дедалі менше. Дефіцит кадрів для складних виробництв, у тому числі в європейських країнах, зростає і це призводить до зростання зарплат.
  3. Спадщина. Онуки часто носять дідусів годинник і зберігають у гаражі його інструменти. Носити годинник із колекційного видання цікаво та престижно. Колекційний годинник з історією теж виявиться не лише пам'яттю, а й предметом гордості, що підкреслює статус і смак їхнього власника до якісних речей.
  4. Почуття спорідненості. Колекціонери годинника об'єднуються в товариства. Вони обмінюються знаннями на спеціальних форумах. Збирають моделі улюблених брендів тощо. Відповідно, колекційний годинник продається і купується. Навіть відомі бренди годинників, такі як Rolex, Omega, TAG Heuer, Seiko час від часу шукають і викуповують рідкісні моделі з ранніх випусків для того, щоб поповнити ними музей бренду. Вартість продажу моделей того чи іншого бренду на аукціонах завжди можна дізнатися. Аукціонні будинки оприлюднюють статистику. Ціну можна уточнити на форумі і купити або продати модель, що сподобалася, поза аукціоном.

Годинники Blancpain
Годинники Blancpain

Таким чином причин для того, щоб купити брендовий годинник завжди більше, ніж одна. Рекомендуємо поміркувати над ними і, можливо, ви знайдете серед них щось підходяще і для себе.

Fifty Fathoms сьогодні

Сьогодні Blancpain майже щорічно випускає обмежені випуски Fifty Fathoms. У 2017 році це були Milspec, що вийшли тиражем у 500 екземплярів. Вони стали даниною пошани першій моделі Milspec. 2018-го покупцям презентували Fifty Fathoms Ocean Commitment III. Компанія перерахувала по 1000 доларів від кожного продажу годинника цієї серії на потреби фондів із захисту океанів. Серед інших моделей: Barakuda 2019, Mil-Spec 2020, No Rad 2021.

2023 року компанія випустила Bioceramic Scuba Fifty Fathoms. Це п'ять механічних годинників, натхнених п'ятьма океанами та тваринами, що мешкають у їх глибинах:

  1. Arctic Ocean присвячений крижаним водам найменшого океану Землі. Модель відрізняє циферблат бежевого кольору з червоним значком радіації на жовтому фоні та написом "No Radiations", тобто. "без радію". Це посилання на часи, коли у годинниках припинили використовувати радіоактивні метали (у 1960-х). Гірчично-червоний тканинний ремінець годинника створений з перероблених рибальських сіток. Корпус – біокераміка.
  2. Pacific Ocean – модель з жовто-жовтогарячим біокерамічним корпусом та чорно-білим градієнтним циферблатом. Кольори ремінця цієї та інших моделей підібрані в тон до корпусу.
  3. Atlantic Ocean виконаний у синьо-блакитному та темно-синьому відтінках.
  4. Indian Ocean – модель із корпусом зеленого кольору з чорно-зеленим ремінцем.
  5. Antarctic Ocean – це біло-сірі годинники.

Який годинник Blancpain можна купити

Дайвінг – не найпопулярніший вид спорту в Україні, тому в каталозі інтернет-магазину Imidge представлені офісні моделі від Blancpain. Діапазон цін – від 5,5 до 35 тис. грн. Є жіночий і чоловічий годинники. Наприклад, Blancpain Leman або Blancpain Villeret – це чоловічі класичні повсякденні годинники у стилі Casual. У продажу є оригінали, брендові репліки та копії. Гортайте каталог, вибирайте моделі, що сподобалися, і носіть із задоволенням.

Годинник Blancpain Villeret
Годинник Blancpain Villeret

Як купити колекційний годинник

Колекції розпродаються дуже швидко. Виробник повідомляє дату виходу колекції і готовий представити карту магазинів, в яких вона продається. Наприклад, датою виходу Bioceramic Scuba Fifty Fathoms було 9 вересня 2023 року. На даний момент (листопад 2023) всі екземпляри розпродані. Якщо ви бажаєте придбати саме колекційну модель, потрібно стежити за анонсами випуску та датою її надходження у продаж.

Автор

Ілля Логінов - колекціонер вінтажних моделей Patek Philippe та Rolex, експерт-гемолог, експерт по годинниках та консультант.


Коментарии:
Свернуть
Наверх